Saturday, 29 September 2012

İçme Suları Dezenfeksiyonu-Kimyasal Yöntemler


Kimyasal yöntemlerle dezenfeksiyon işleminde yükseltgeme eğilimi yüksek olan aktif kimyasal maddeler yardımı ile su kaynakları içersinde bulunan mikroorganizmaların öldürülmeleri ve inaktive edilmeleri temel amaçtır.
Genellikle dezenfeksiyon için tercih edilecek kimyasal maddeden ideal bir dezenfektanın taşıması gerekli özelliklerin büyük kısmına sahip olması beklenir. Bu özellikler arasında en fazla arananlar, hızlı ve etkili olması, toksik olmaması, organik maddelerle inaktive edilmemesi, ucuz olması, uygulanacağı eşyaya zarar vermemesi ve çevreye zarar vermemesidir.
Dezenfeksiyonu etkileyen faktörlerin iyi bilinmesi; bu konudaki doğru seçimin ve uygulamanın yapılmasını dolayısıyla da enfeksiyon riskini minimize etmeyi sağlar. Bunlar; dezenfektanın tipi, kullanım konsantrasyonu, temas süresi, ortamın pH’ı, ısısı, ortamda organik maddelerin varlığı ve miktarı, nesnenin yapısı, nisbi nem ve suyun sertliği ile mikroorganizmanın yapısı, miktarı, üreme periyodu gibi mikroorganizmaya bağlı faktörlerdir. Dezenfeksiyona maruz kalan nesnenin düzgün, porsuz bir yapıya sahip olması etkiyi artırırken; yüzeylerinde çatlak, por veya eklentinin varlığı uygulamayı olumsuz yönde etkilemektedir.
Kullanılan dezenfektan maddelerin hiç biri tam olarak ideal bir dezenfektan maddenin sahip olması gereken özelliklere tam olarak sahip olamazlar. Ancak buna rağmen günümüzde çok çeşitli maddeler dezenfektan olarak kullanılmaktadır.

Friday, 28 September 2012

Sesntetik Boyaların Mikrobiyal Yöntemlerle Giderimi

Atıksularda Bulunan Mikroorganizmalar ve Sebep Oldukları Hastalıklar


(E.Coli Bakterisinin Temsili Gösterimi)


İnsanların toplu olarak yaşadığı bölgeler atık ve kullanılmış sularla kirlenir. Bu kirli zemin üzerine herhangi bir şekilde düşen yağışlı sular veya kullanılmış sular, zemin içinden süzülerek yer altı suyuna ulaşır. Su doğal eğilimle akıp bir kaynakta son bulur. Böyle bir kaynağı içme ve kullanma suyu olarak kullanan toplum bulaşıcı hastalık tehdidi altındadır.

Suda bulunabilen bazı mikroorganizmalar çeşitli hastalıklara sebep olurlar (Eroğlu, 1995). Aşağıda suda bulunabilecek bazı mikroorganizmaların isimleri ve sebep oldukları zararlar kısaca açıklanmıştır. Ayrıca suda yaşayan mikroorganizma/makroorganizma türlerine göre sebep oldukları hastalıklar Tabloda özetlenmiştir.

  • Sülfür Bakterisi: Suya çürük yumurta kokusu vererek, çok hızlı bir biçimde
            korozyona neden olmaktadır.

  • Shigella: Bakteriyel dizanteriye neden olmaktadır.
  • Campylobacter bacteria: Mide ve bağırsaklarda yaşayarak, ülsere neden
           olmaktadır.

  • Salmonella: Yiyecek zehirlenmelerine neden olmaktadır.
  • Actinomyectes: Suya kötü koku ve tat vermektedir.
  • Vibrio organizmalar: Kolera hastalığına neden olmaktadır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...