Türkiye’de bulunan arıtma tesislerinde ozon oksidasyonu ile dezentegrasyon prosesini kullanan bir tesise raslamadık.Bununla birlikte çeşitli üniversitelerde laboratuvar ölçekli denysel çalışmalar yapılmaktadır.ODTÜ Çevre Mühendisliği bölümünde 2010 yılında yapılan kesikli ozonlama yöntemi ile atık çamur azaltımı çalışmasına kısaca değinmek gerekirse;Ozon destekli çürütülmüş çamurda yapılan koli basili analizleri de çamurdaki koli basillerinin bu süre içersinde tamamen öldürüldüğünü göstermiştir. Yine ozon destekli havasal çürütmede önemli mitarda ortama fosfor salınmadığı görülmüştür.
Dünyada yapılan araştırmalarda ve uygulamalarda ise Ozon Oksidasyon tekniği arıtma çamurlarına ve atıksu arıtma tesislerine uygulanarak çıkan toplam çamur Miktarı %80 e varan oranlarla azaltılabilmekte ve Anaerobik arıtma sonucu oluşan biogaz ve metan gazı miktarı %40 a varn oranlarla arttırılabilmektedir.
Önerdiğimi sistemin avantajları;
%80
Çamur Azatlımı Sağlar
·
Çamur
Hacim indeksini azaltır
·
Çökelme
verimini arttırır
·
Köpük
oluşumunu engeller
·
Nocardia
gibi prosese zararlı bakterilerin gelişimini baskılar
·
Filamentli
mikroorganizma büyümesini baskılar flok oluşturan mikroorganizma miktarını
destekler
Düşük alan ihtiyacı
şeklinde sıralanabilir.
Türkiye' de örnek olarak seçilebilecek bir arıtma tesisine dünyada daha önceden uygulanmış mevcut bir ozon oksidasyon prosesinin uygulaması üzerine çalışılmış, boyutlandırma ve maliyet hesapları yapılmıştır. Eğer yapılan çalışmaya ilgili ve bu konuda daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız lütfen formu doldurup benimle irtibata geçiniz.
No comments:
Post a Comment