Friday, 27 January 2012

İçme Sularının TİO2 Fotokatalizi ile Dezenfeksiyonu-Drinking Water Disinfection with TİO2 Photocatalysis


ÖZET
Dezenfeksiyon, içme ve kullanma sularında muhtemel bulaşıcı hastalıkları önleyerek halk sağlığını koruyabilmek için gerekli su arıtım sürecidir. Titanyum Dioksitin (TiO2)  kullanıldığı fotokataliz prosesi de bir içme suyu dezenfeksiyon yöntemidir. Son yıllarda, titanyum dioksit (TiO2) üzerinde, bir çok çevresel soruna karşı fotokatalitik aktivite özelliğinden dolayı yoğun olarak çalışılmaktadır. TiO2 fotokatalitik teknolojisi kullanılarak UV radyasyonu altında dirençli hücrelerin hücre duvarları okside edilerek bakteriler yok edilebilir. Bu çalışmada fotokatalitik proses tanımlanmış, içme suyu arıtımı alanındaki uygulamalar ve dünya genelinde son yıllarda geliştirilen UV ve solar fotoreaktörler hakkında bilgiler verilmiştir.
Anahtar Kelimeler: titanyum dioksit, fotokatalitik oksidasyon, içme suyu dezenfeksiyonu,
fotokatalitik reaktörler

ABSTRACT
Disinfection is a necessary application for water treatment processes to protect health of society by prohibiting possible contagious disease in the type of potable water. Photocatalysis by titanium dioxide (TiO2) is a drinking water disinfection method. The purification of water by heterogeneous photocatalysis with TiO2 is one of the most rapidly growing areas of interest to both research workers and water purification plants. Recently, titanium dioxide (TiO2) has been studied extensively due to its high photocatalytic activity for handling of several types of environmental problems. TiO2 photocatalytic technology can destroy bacteria, which are resistant to oxidative destruction of cell membrane caused by sole UV irradiation. Photocatalytic processes are described and information about the application area on drinking water treatment is given. Various solar and UV reactors for photocatalytic water disinfection based mainly on nonconcentrating and concentrating collectors developed during the last few years are also described in detail.

Key Words: titanium dioxide, photocatalytic oxidation, disinfection of drinking water, photocatalytic reactor
 Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilmek için formu doldurup benimle irtibata geçebilirsiniz.

Tuesday, 3 January 2012

Ozon Oksidasyonu ile Dezentegrasyon Prosesi-Uygulama Örnekleri-Tasarımı-Maliyet Analizi

Ozon Oksidasyon ile dezentegrasyon prosesi ile evsel nitelikli arıtma tesislerden oluşan arıtma çamurlarının bertarafının araştırılmış, dünyadaki uygulamaları bulunmuş ve örnek seçilen bir arıtma tesisi için bertaraf alternatifleri oluşturarak en uygun alternatifin tasarım değerlerinin hesaplanmıştır.

Türkiye’de bulunan arıtma tesislerinde ozon oksidasyonu ile dezentegrasyon prosesini kullanan bir tesise raslamadık.Bununla birlikte çeşitli üniversitelerde laboratuvar ölçekli denysel çalışmalar yapılmaktadır.ODTÜ Çevre Mühendisliği bölümünde 2010 yılında yapılan kesikli ozonlama yöntemi ile atık çamur azaltımı çalışmasına kısaca değinmek gerekirse;Ozon destekli çürütülmüş çamurda yapılan koli basili analizleri de çamurdaki koli basillerinin bu süre içersinde tamamen öldürüldüğünü göstermiştir. Yine ozon destekli havasal çürütmede önemli mitarda ortama fosfor salınmadığı görülmüştür.

Dünyada yapılan araştırmalarda ve uygulamalarda ise Ozon Oksidasyon tekniği arıtma çamurlarına ve atıksu arıtma tesislerine uygulanarak çıkan toplam çamur Miktarı %80 e varan oranlarla azaltılabilmekte ve Anaerobik arıtma sonucu oluşan biogaz ve metan gazı miktarı %40 a varn oranlarla arttırılabilmektedir.

Önerdiğimi sistemin avantajları;
%80 Çamur Azatlımı Sağlar
·        Çamur Hacim indeksini azaltır
·        Çökelme verimini arttırır
·        Köpük oluşumunu engeller
·        Nocardia gibi prosese zararlı bakterilerin gelişimini baskılar
·        Filamentli mikroorganizma büyümesini baskılar flok oluşturan mikroorganizma miktarını destekler
Düşük alan ihtiyacı
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...