Wednesday, 28 December 2011

İstanbul ili ve Çevresi Derin Deniz Deşarjı Sistemleri


Yaptığımız çalışma ile ilgili ayrıntılı sorularınız ve daha fazla bilgi edinebilmek amacı ile formu doldurup  benimle irtibata geçebilirsiniz. 

İÇİNDEKİLER
1.GİRİŞ
1.1  İstanbul’un Tanıtımı
1.2  İstanbul’un Nüfusu
2. MARMARA DENİZİ’NİN ÖZELLİKLERİ
2.6  Marmara Denizi’nin Diğer Özellikleri
3. TÜRK BOĞAZLAR SİSTEMİ’NİN OŞİNOGRAFİK ÖZELLİKLERİ
3.1  Geometrik özellikleri 
3.2 Hidrografik Özellikleri
3.3 Genel Su Bütçesi ve Tabakalaşma Özellikleri 
3.4 Biyo-Kimyasal Özellikleri 

Monday, 26 December 2011

Acil Durum Eylem Planı ve İzleme Programı

Friday, 9 December 2011

Çimento Fabrikaları için Örnek Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu Acil Durum Eylem Planı


1.Acil Eylem Planı ve İzleme Programı:(ünitelerde meydana gelebilecek muhtemel kaza, yangın, deprem ve sabotaja karşı alınması gereken muhtemel önlemler)

Proje kapsamında öngörülen acil durum eylem planı aşağıda verilmiştir.

Çimento fabrikaları üretim prosesleri gereği yüksek sıcaklıkta yakma fırınları barındıran ve yanıcı, yakıcı hammaddelere ihtiyaç duyan birer endüstri olduklarından çıkması en muhtemel acil durum yangındır. Tesiste herhangi bir yangın çıkmasına karşı ve herhangi bir yangının oluşmasını önlemek için aşağıdaki önlemler alınacaktır.

  • Bina ve işletmelerin elektrik tesisleri, elektrik iç tesisat yönetmeliği ve fenni şartnamesi esaslarına göre yapılır.
  • Binaların ve işletmelerin elektrik tesisatını gösteren Elektrik planı bir dosya içerisinde ve ilgili yetkililerde bulundurulur.
  • Elektrik iç tesislerinde otomatik sigorta bulundurulur.
  • Elektrik tesisatının devamlı olarak kontrolü yapılır. Tesisatın bakım, işletme ve kontrolü için ehliyetli bir teknisyen sürekli olarak işletmede bulundurulur. Bakım ve kontroller rutin olarak yapılarak rapor tutulur.
  • Bina içerisinde otomatik yangın ihbar tertibatı, dâhili yangın muslukları, su deposu ve paratoner bulundurulması esastır.
1.1.  Herhangi bir Acil Duruma Karşı Kurulacak Servisler

1.1.1.Kontrol Merkezi ve Karargâh
1.1.2.Emniyet Kılavuzu
1.1.3.Kurtarma
1.1.4.Yangın Söndürme
1.1.5.İlk Yardım
1.1.6.Teknik Onarım
1.2. Herhangi bir Acil Duruma Karşı Kurulacak Ekipler ve Ekiplerin Görevleri

1.2.1.Acil Durum Yönetici Ekibi
1.2.2.Koruma Ekibi
1.2.3.Yangın Söndürme Ekibi
1.2.4.Kurtarma Ekibi
1.2.5.İlk Yardım Ekibi

1.3.Tesiste Herhangi bir Kaza veya Deprem Durumuna Karşı Alınacak Önlemler.
1.4.Yangın Durumu
1.4.1.Yangını ilk gören/haber alan kişi
1.4.2.Yangın Yerine Gelen Yetkili Ekipler
1.4.3.Yangını Haber Alan Elektrik Bakım Personeli
1.4.4.Yangın Durumunda Koruma Ekibi
1.4.5.Yangın Durumunda Söndürme Ekibi
1.4.6.Yangın Durumunda Kurtarma Ekibi
1.4.7.Yangın Durumunda İlkyardım Ekibi
1.5.Deprem Durumu, Sel Durumu ve Diğer Acil durumlar
1.6.Acil Durum Uygulamalarının ve Talimatlarının Yeterliliğinin Değerlendirilmesi

Örnek Raporun Tam ve Eksiksiz Halini görmek isterseniz Lütfen Yorum Bırakarak ve bu formu doldurarak adresine  benimle irtibata geçebilirsiniz.

Tuesday, 6 December 2011

Bursa Çimento Katı ve Tehlikeli Atık Yönetimi ile Kütle Dengesi

Bursa Çİmento, Dünyadaki Çimento sanayii ve Türkiye' deki Çimento endüstrisi ile ilgili kısa bir giriş sunumu;

Bursa Çimento Kütle Dengesi;



Saturday, 1 October 2011

Respirometrik Testler-Respirometric Analysis(measurement of dissolved oxygen and carbon dioxide)

OUR, OTR, CER ve RQ gibi parametreler biyolojik sistemlerin izlenmesi ve kontrolünde önemli yere sahiptirler. Mikroorganizmaların fizyolojik durumu bu parametreler yardımı ile sayısal olarak ifade edilebilir. Bu olay mikroorganizmalar tarafından tüketilen O2 veya üretilen CO2 ’in belirlenmesi ile gerçekleşir. Bu amaçla sıvıda çözünmüş oksijen azalması ya da gaz fazında O2 azalması ve CO2 artışı belirlenir ve kütle dengesi yardımı ile solunum parametreleri hesaplanabilir. Bu çalışmada O2 azalması ve CO2 artışının belirlenmesine dayalı solunum testleri açıklanmış ve biyokimyasal proseslerdeki uygulamalarına yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Solunum testleri, Oksijen tüketim hızı, Oksijen transfer hızı, Karbon dioksit transfer hızı, Solunum Oranı

 

Saturday, 24 September 2011

Wednesday, 14 September 2011

5 Kademeli Bardenpho Sistemi ile Biyolojik Nutrient Giderimi-Biological Nutrient Removal with Bardenpho Process

Bardenpho Prosesi (Beş basamaklı)
Azot gideriminde kullanılan Bardenpho prosesinin, azot ve fosfor giderimi için değiştirilmiş
şeklidir. Fosfor giderimi amacıyla ortama beşinci basamak (havasız) konulmuştur. Beş
basamaklı sistemde havalı, havasız ve anoksik bölümler fosfor, azot ve karbon gideriminde
rol oynarlar. İkinci anoksik bölüm, havalı bölümde oluşan nitratı elektron alıcı, içsel organik
karbonu ise elektron verici olarak kullanıp ilave denitrifikasyonu sağlar. Son havalı bölüm ise
kalıntı azot gazını çözeltiden sıyırmak ve son çöktürücüde fosfor açığa çıkmasını en aza
indirmek için kullanılır. Sıvı karışım birinci havalı bölümden anoksik bölüme geri beslenir.
Uzun çamur kalma yaşında çalıştırıldığından dolayı (10-40 gün) karbon oksidasyon kapasitesi
yüksektir.        

Çalışmamız kapsamında Bardenpho sistemini gemlik atıksu arıtma tesisine uyalamaya çalıştığımızdan aşağıdaki sunumumuzda gemlikle ilgili bazı görsel ve sayısal verilerde mevcuttur.                


Sunday, 4 September 2011

İçme Sularının Fotokatalitik Yöntemlerle Dezenfeksiyonu-Disinfection of Drinking Water with Photocatalytics Methods



ÖZET

Dezenfeksiyon, içme ve kullanma sularında muhtemel bulaşıcı hastalıkları önleyerek halk sağlığını koruyabilmek için gerekli su arıtım sürecidir. Titanyum Dioksitin (TiO2) kullanıldığı fotokataliz prosesi de bir içme suyu dezenfeksiyon yöntemidir. Son yıllarda, titanyum dioksit (TiO2) üzerinde, fotokatalitik aktivite özelliğinden dolayı yoğun olarak çalışılmaktadır. TiO2 fotokatalitik teknolojisi kullanılarak UV radyasyonu altında dirençli hücrelerin hücre duvarları okside edilerek bakteriler yok edilebilir. Burada fotokatalitik prosesin tanımlaması ile içme suyu arıtımı alanında uygulama alanları üzerinde bilgiler verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: içme suyu dezenfeksiyonu, fotokataliz, titanyum dioksit


ABSTRACT

Disinfection is a necessary process in water treatment to protect health of society by preventing possible infectious diseases in drinking and service waters. One of the drinking water disinfection methods is TiO2 photocatalysis. Recently, titanium dioxide (TiO2) has been studied extensively due to its high photocatalytic activity. TiO2 photocatalytic technology can destroy bacteria, which are resistant, by oxidizing their cell membranes under UV irradiation. Photocatalytic processes are described and some information about the application area in drinking water treatment is given.

Key Words: drinking water disinfection, photocatalysis, titanium dioxide

Araştırma projesinin tümüne ulaşabilmek için  formu doldurarak  benimle bağlantıya gecebilirsiniz.


If you want to see completely this research project, please contact to me via muratbuluc@gmail.com

Wednesday, 29 June 2011

Katı Madde Analiz Yöntemleri ve Önemi*


Sudaki ve atık sudaki askıda (süspanse) veya çözünmüş haldeki maddeler, katı maddeler olarak isimlendirilirler. Buharlaştırma işleminden ve 103-105 derecede kurutmadan sonra geriye kalan maddelerin tümü katı madde olarak sınıflanır. Yüksek konsantrasyonlarda katı madde içeren kirlenmiş sular, endüstri kuruluşlarının çıkış suyu kalitesine ve alıcı ortama olumsuz etkiler yapar. Endüstriyel atık suların arıtılmasında ön çökeltme tanklarının gerekli olup olmadığına karar vermede ve bunların boyutlandırılmasında katı madde konsantrasyonunun belli bir limit değeri aşmasına izin verilemez; çünkü alıcı su ortamlarına çökelmelere ve fazla miktarda dip çamuru oluşumuna neden olurlar. Taban birikintilerinde anaerobik ayrışma başlar. Ayrıca alıcı ortamlarda bulanıklık yaparak ışık geçirgenliğini azaltır. Bulanık sular estetik, rekreasyon, yüzme gibi amaçlar için uygun değildir. Yüksek oranda katı madde içeren sular içme suyu ve endüstriyel amaçlarla kullanılamazlar. Yer altı suları genellikle katı madde bakımından oldukça temiz olup, fazla katı madde ihtiva etmezler. Çünkü sular yeraltına inerken tabii bir filtre olan zeminden süzülürler. Yüzeysel sular ise oldukça fazla katı madde ile yüklüdürler. Yer altı sularının kullanılması durumunda katı madde konsantrasyonu düşük olduğu için genellikle bu suları katı maddeden arındırma sorunu yoktur. Fakat yüzeysel suların kullanılması durumunda su içindeki katı maddelerin arıtılması şarttır.

Evsel atık sular zayıf, orta, çok kirli olarak gruplandırılırlar. Orta derecede kirli bir evsel atık suda bulunan katı maddelerin sınıflara göre katı madde konsantrasyonu şekil 1’ de verilmiştir. Böyle bir atık suda filtre edilemeyen toplam askıda katı maddenin %40’ı organik karakterdedir. Katı madde tayini ile suyun kullanım amacına uygun olup olamadığı belirlenir.


* Söz konusu yazı Çevre Mühendisliği Fiziksel Temel işlemler dersi ödevi kapsamında 2010 yılı Mayıs Ayında Yıldız Teknik Üniversitesi Kimyasal Temel İşlemler Labaratuar notları esas alınarak hazırlanmıştır.


Thursday, 28 April 2011

Uluabat Gölü Sorunları & Çözüm Önerileri-Lake of Ulabat’s Problems and Solutions


Uluslararası düzeyde önemli bir sulak alan olmasına karşın, Uluabat Gölü; aşırı avlanma, kıyı gelişimlerinde meydana gelen arazi ıslahları ile tarımsal, sanayi ve evsel kaynaklı atıkların neden olduğu yoğun kirlilik tehdidi altındadır.
Göl giderek sığlaşmakta, yoğun besin girdisi nedeni ile kıyı bitkilerinde artış görülmektedir. Uluabat Gölü’nün sığlaşması ve dolmasındaki en önemli etken Mustafakemalpaşa Çayı’dır. Çay, yağış havzası alanında meydana gelen aşırı erozyon sonucu taşınabilir ve askıdaki katı maddeler, akarsu ile birlikte göle ulaşmakta ve gölün sığlaşması ve dolmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda çevredeki bor, azot ve fosfor gibi kimyasallar da taşınarak aşırı kirlenme meydana gelmektedir.
Göl çevresindeki yerleşimlerin, özellikle Mustafa Kemal Paşa ve Akçalar gibi büyük nüfuslu bölgelerden, arıtılmadan akıtılan evsel  atıklarla birlikte, tarımsal ve önemli ölçüde kirlilik yaratan sanayi kaynaklı atık su girdisi de, gölde aşırı beslenimi (ötrofikasyon)  hızlandırmakta, bu da çözünmüş oksijen miktarını azaltarak göldeki doğal yapıyı olumsuz yönde etkilemektedir.

Uluabat Gölünün Çevresel Sorunları ve Çözüm Önerileri çalışmasını PDF formatında görüntüleyebilmek için lütfen tıklayınız.

Wednesday, 20 April 2011

4.ÇMO Öğrenci Kurultayı

Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünü temsilen toplam 17 kişilik bir grupla İzmir' de düzenlenen ÇMO öğrenci kurultayına katılacağız. Kurultayın ikinci günü sabah oturumunda yerel ve bölgesel sorunlar kapsamında 'Uluabat Gölü Çevresel Sorunları ve Çözüm Önerileri' sunumunu gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki günlerde kongreyle ilgili ayrıntılı yazıları, sunumumuzu ve izlenimlerimizi bu platform vasıtasıyla sizlerle paylaşacağız.

Sunday, 10 April 2011

Spektrofotometrik Klorofil-a- Analizi

Deneyin Amacı

Fotosentezin meydana gelmesinde klorofil molekülünün rolü büyüktür. Fotosentezin oluşumu için gerekli olan pigmentlere fotosentetik pigmentler denir ve fotosentez olayında en aktif olan pigmentler, bitkilerin yeşil pigmentleri olan klorofilerdir. Dolayısıyla klorofil miktarı ile fotosentez arasında doğru orantılı bir korelasyon kurulabilir bu sebeple klorofil analizi Çevre Mühendisliği açısından önem arzetmektedir.

Saturday, 9 April 2011

Jar Testi Deneyi


İçme veya atık sularda kolloid halde maddeler istenmez. Kolloid maddeler (1 μm ve 0.1 μm ) çökeltilerek veya filtre edilerek uzaklaştırılamazlar. Bu tür kolloidlerin sudan çöktürülme ile uzaklaştırılması için kimyasal maddelere gerek duyulmaktadır. Bu kimyasal maddelere koagülant denir. Koagülantlar suya ilave edildiğinde kolloidal taneciklerin stabilitelerini değişik şekillerde bozarlar ve bir araya gelerek büyümeleri kolaylaştırır. Bu şekilde bir araya gelen taneciklerin boyutları büyür daha kolay çökebilir bir yapı kazanır. Suya koagülant madde ilavesi işlemine koagülasyon denir. Koagülasyondan sonra su içerisinde stabiliteleri bozulmuş olan taneciklerin bir araya gelerek flok adı verilen daha büyük yapılara dönüştürülmesi için birbiriyle temas ettirilmeleri gerekmektedir. Bu işlem suyun yavaş karıştırılması ile gerçekleştirilir ve flokülasyon olarak bilinir. Kolloidlerin stabiliteleri bozulması aşağıdaki 4 şekilde gerçekleştirilebilir.

  • Çift tabakanın sıkıştırılması
  • Adsorbsiyon ve yük nötralizasyonu
  • Çökelek içine hapsetme
  • Adsorbsiyon ve tanecik arasında köprü kurma

Deney Raporunu PDF formatında görüntülemek için lütfen tıklayınız.

Sunday, 3 April 2011

Adsorbsiyon Deneyi


Amaç

Freundlich ve Langmuir eşitlikleri kullanılarak atıksuyun Aktif Karbonla adsorbsiyonunun ölçülerek adsorbsiyon katsayılarının bulunması.


Teorik Bilgi

 Yüzeylerde veya ara kesitlerde madde derişimlerinin artması veya birikimi olarak tanımlanmaktadır. Adsorbsiyon işlemi, sıvı-sıvı, gaz-sıvı ve sıvı-katı gibi herhangi iki faz arsındaki ara kesitte oluşmaktadır. Konsantre edilen maddeye ‘Adsorbat, adsorblayıcı faza ise ‘Adsorbant’ denilmektedir.

 Adsorbsiyon, adsorbe edilenin yüzeyde tutulmasını sağlayan kuvvet çeşitlerine göre fiziksel adsorbsiyon ve kimyasal adsorbsiyon olmak üzere 2’ ye ayrılır.

Thursday, 31 March 2011

Membran Filtrasyon Yöntemi ile İçme Suyunda Koliform Tayini

Deneyin Amacı


Koliform grubunu oluşturan bakteriler; tamamı aerobik veya fakültatif aerobik olan, gram negatif, spor oluşturmayan, çubuk şeklinde, laktozdan 35ºC’ de 48 saat içerisinde gaz ve asit oluşturan bakteriler olarak tarif edilirler. Genellikle içme suyu arıtma tesislerinin verimliliğini belirlemede ve dağıtım şebekelerinin kontrolün de kullanılırlar. Aynı zamanda yakın zamanda gerçekleşen fekal kirlenmeyi belirlemede kullanılan önemli bir parametredir. Bu sebeplerden ötürü içme sularındaki koliform sayısı ve koliform sayısını belirleme yöntemleri Çevre Mühendisliği açısından oldukça önemlidir.
  
Deney Raporunu PDF formatında görüntülemek için lütfen tıklayınız.

Friday, 18 March 2011

Nötralizasyon Deney Raporu


Nötralizasyon

Teorik Bilgi

Evsel ve endüstriyel atıksularla, içme yada kullanım amaçlı suların çoğu, alıcı ortama, kullanıma veya arıtma tesisine verilmeden önce nötralize edilmeleri gereken asidik yada alkali maddeleri içermektedirler. Nötralizasyon aşırı asiditenin veya alkalinitenin giderilmesi için kullanılan bir süreçtir. Nötralizasyon işlemi;

·        Asidik veya Bazik sularda
·        Kimyasal çöktürme proseslerinde
·        Yumuşatma proseslerinde
·        Adsorpsiyon proseslerinde
·        Nitrifikasyon proseslerinde
·        Ağır Metal gideriminde     

kullanımı gereklidir.

Friday, 4 March 2011

En Muhtemel Sayı Yöntemi İle Toplam Koliform Tayini



Deneyin Amacı

Toplam Koliform bakterileri sulardaki önemli indükatör mikroorganizmalardır. Sularda bu bakterilerin; Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliklerinde verilen olabilecekleri en fazla sayıdan daha da fazla  olmaları istenmez. Aksi halde su, hastalık yapıcı patojenik bakteri içerebileceğinden suyun içme suyu ve rekreasyon olarak kullanımları ciddi tehlikeler oluşturur. Bu sebepten dolayı sulardaki Toplam Koliform bakteri sayılarının tespit edilebilmesi önem arz etmektedir.

Tuesday, 1 March 2011

Dökme Plak Yöntemi İle İçme Suyundaki Heterotrofik Bakteri Sayısının Belirlenmesi


Deneyin Amacı

İçme sularında halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve patojenik özelliklerde gösteren Heterotrofik bakterileri yakından tanıyarak içme suyu örneklerindeki sayılarını uygulamalı olarak belirlemek.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...